Tilaisuudet ja koulutukset

SAATTAEN -osakokonaisuuden esittely ja toiminnasta tiedottaminen Eksoten alueella

Saattaen -hankeosakokonaisuutta on käyty esittelemässä kesän ja alkaneen syksyn 2014 aikana Eksoten alueella Etelä-Karjalan keskussairaalan eri osastoilla ja syöpähoidon yksikössä, kotihoidon ja tehostetun kotisairaanhoidon yksiköissä sekä Iso Apu palvelukeskuksessa. Tavoitteena on ollut lisätä eri toimijoiden tietoa saattohoidon kehittämisestä ja palliatiivisen poliklinikan toiminnasta. Myös avoimet ovet palliatiivisen hoidon yksikössä ja palliatiivisella poliklinikalla järjestettiin 15.9.2014 Eksoten henkilökunnalle. Palliatiiviseen yksikköön tutustujia on käynyt hoitaja- ja opiskelijaryhmiä Saimaan ammattiopistosta, Karhulan terveyskeskukseta, Karelia AMK:sta Joensuusta ja Kokkolasta. Keväällä 2015 myös yksityisissä palvelukodeissa sekä ammattiopisto Sampossa on käyty kertomassa palliatiivisen yksikön toiminnasta ja yhteistyön eri muodoista.

KOULUTUKSET JA TILAISUUDET

Palliatiivisen poliklinikan hoitaja on osallistunut 5-7.5 2014 Inno-Paja cafe-learning-tilaisuuteen keskustelemalla osallistujien kanssa palveluohjauksesta ja osallisuudesta osana kotisaattohoitoa.

Syksyllä 2014 koulutuksia henkilökunnan osaamisen lisäämiseksi on ollut

– 21.8.15 muistisairaan saattohoito ja hoitotahto, geriatri Marja-Riitta Jaakkola.

– 25.9.2014 Saattohoito nyt- seminaari Helsingissä

– 8.10.2014 Kaakon saattohoitopäivä Lappeenrannassa

– 16.10.2014 muistisairaan loppuvaiheen hoito/ geriatri Marja-Riitta Jaakkola

– 6.11.2014 saattohoitopotilaan oireiden hoito/ el Eero Vuorinen

– 8.12.2014 Saattohoito puheeksi -koulutus/ Juha Hänninen ja Miia Salonen Terhokodista.

Lisäksi palliatiivisen hoidon   yksikön, palliatiivisen poliklinikan ja tehostetun kotisairaanhoidon yhteisiä osastotunteja syksyn aikana on pidetty aiheista:  lapsi ja nuori omaisena saattohoidossa, saattohoitopotilaan kivunhoito, saattohoitopotilaan sosiaalietuudet ja saattohoitopotilaan oirehoito.

Keväällä 2015 pidettäviä koulutuksia ja tapahtumia ovat:

-6.3.15 Kuoleman kohtaaminen / järjestäjänä Saattaen osakokonaisuus Kouvolassa,

-15.4.15 hoitajana saattohoidossa/ Terhokodin kouluttaja Miia Salonen ja pastori Erja Kalpio

-16.4.15 saattohoito osana hyvää elämää -yleisötilaisuus / Iso Apu palvelukeskus

-20-22.4.15 Lean kotisaattohoidon kehittämispäivät Lappeenrannan alueella, joissa keskeisimpinä asioina ovat mm. kotisaattohoitopotilaiden visualisointi (potilastaulu), yhteistyön ja viestinnän  kehittäminen eri toimijoiden kanssa sekä yhtenäisten toimintatapojen luominen. Seurantapäivien (25.5, 11.6, 23.9) aikana kehittämistyötä viedään eteenpäin ja jalkautetaan käytäntöön.

Kotisaattohoidon kehittämisiltapäiviä on järjestetty myös Eksoten eri kunnissa (Luumäki, Savitaipale, Parikkala, Ruokolahti), jossa paikaliset toimijat jatkavat kehittämistyötä.

Saattohoitoverkoston yhdyshenkilöt kokoontuvat yhteiseen tapaamiseen neljästi vuodessa. Tavoitteena on edelleen vahvistaa verkostotoimintaa,  sitouttaa saattohoidon kehittämiseen myös kunnissa ja lisätä saattohoidon osaamista joka tasolla koulutusten avulla. Verkostotapaamisissa koulutusaiheina (v.2014-15) on ollut mm. hoitotahto, saattohoitopotilaan henkinen ja hengellinen tukeminen, kipulääkitys ja saattohoitopotilaan seksuaalisuuden huomiointi hoitotyössä.

 

Päivitetty 3.7.2015

 

Mainokset